Willem Witteveen, 

*1944 te Deventer. 
Geboren en getogen in Deventer en daar in 1978 getrouwd met Cora van der Kooij. Wij hebben drie kinderen en drie kleinkinderen. Toen de kinderen werden geboren is het schilderen tijdelijk naar de achtergrond verdwenen. Na mijn werkzame periode zijn we in Warffum gaan wonen en nu sinds 2010 in Baflo. Als kind vond ik het leuk om te tekenen en later op school kwam ik er achter dat het schilderen met olieverf erg mooi is om daar mijn hobby van te maken.  Daarom ging ik de schildersopleiding volgen richting reclame schilderen.  Vervolgens stapte ik over naar de grafische branche en volgde een opleiding tot handzetter.  Daarna kreeg ik een aanstelling als tijdschriftvormgever bij een uitgeverij-drukkerij. In 1999 volgde nog een upgrade naar digitaal vormgeven bij het Grafisch Lyceum Utrecht en werd de vormgeving op de pc gedaan.  Na de jaren werkzaam te zijn geweest als grafisch vormgever ben ik sinds mijn pensionering weer actief met schilderen,vrij digitaal grafisch werk en in de Stichting Boekgroep Noord-Groningen als vormgever van cultuur-historische boeken.

Schilderijen

In de periode na de grafische opleiding en voor ons trouwen ben ik een tijdje bezig geweest met het experimenteren welke stijl van schilderen het beste bij mij past. Uiteindelijk werd dat het realisme.

Het varieerde in de tijd tot welke onderwerpen ik me aangetrokken voelde.

Mijn werk is realistisch en geven een impressie van de onderwerpen die mij dan raken. De basis van het te schilderen onderwerp vormen rustieke en vergankelijke beelden in landschappen, zeegezichten, luchten, gebouwen en ook andere onderwerpen, zoals portretten van mensen uit andere culturen met de nadruk op de karakteristieke uitdrukking van hun leven. 

Maar ook het vlakke en open gebied langs de noordelijke kust en de Wadden met de prachtige imposante luchten trekken mij zeer. 

Waddenklokken

De schilderijen die toegepast zijn op de Waddenklok zijn daar twee voorbeelden van. Vooral de te waterlating van de reddingsboot met de paarden die dat met veel wilskracht en doorzettingsvermogen voor elkaar boksen maakt veel indruk en is schitterend om mee te maken. Maar ook het rustieke van de historische gevels in de dorpen met hun rijke historie is mooi om vast te leggen. 

Ik werk met olieverf op linnendoek of mdf-paneel(portretten). De stijl waarin wordt geschilderd is realistisch, het fotografische element is daarvoor mijn basis.

Meer werk is te zien op

www.willemwitteveen-olieverfschilderijen.nl

email: willemw.jr@ziggo.nl of witteveenwim@ziggo.nl